Szög

Csak félig volt kielégítő a magyarázat, amelyet a szöggel átvert betonra adott.
– Olyan erről vitázni, mint búcsúbeszédet tartani egy abszurd kaktusz teteme felett – mondta, de látva a hitetlenkedő arcokat, még gyorsan hozzátette – különben is Puskin idegbeteg volt, mivel nem akart kalapot venni a feleségének.
Kifejtette, nem az a kérdés, hogyan került a szög a betonba, és aztán a beton meg hogyan kötött ki a szeméttelepen, hanem inkább az, miképpen tette tönkre Puskin az erotikus racionalizmusával a felesége jó ízlését, amely végül is olyan tragédiához vezetett. Majd a beton civilizációs szerepét kezdte fejtegetni. De ekkor már végképp belezavarodott a saját elméleteibe, mivel azzal fejezte be a mondandóját, de akkor mégis hogyan kerülhetett a szög a betonba.
Magyary Ágnes

Miután a világsajtót bejárta az évszázad földrengése, az ország népe joggal  kérdezett arra, hogy mit kívánnak tenni a felelősök annak érdekében, hogy ez a roppant rosszindulatú természeti jelenség a nép szerény, de takaros otthonait ne veszélyeztesse. Az ellenzék teljes joggal azonnali megoldást kívánt. A tudósok is szót kértek és a maguk érthetetlen nyelvén akadékoskodtak. De javaslatuk, már amennyire érteni lehetett, semmilyen látványos gesztussal nem járt volna, ezért indítványaikat hamar lesöpörték a homlokukon aggódó ránccal szemléző vezetők. Azonban nem hiába ők a nép elöljárói. Kitalálták, hogy a megfelelő stratégiai pontokon rögzíteni fogják az országot. Érveltek amellett is, hogy így könnyebb nem csak a föld alól fenyegető ármányt, hanem a föld felszínén settenkedő veszedelmet is távol tartani. A tudósoknak szánalomból hagyták, hogy megtervezzék a látványuk szerint is meggyőzően védelmező szerkezeteket. Így már mindenki könnyebben vette a levegőt, mert úgy tűnt, az országot végleg rögzítették.
Haynal Ákos

fotó: Barbay Csaba