25. Szövetségeseik elárulói – Csak egy papír

Bizonytalanul lépkedek az egyen-tűsarkúmban a nyálkás faleveleken, úton a Hivatal felé. Figyelem az embereket, a felújított, díszes épületeket, hátha látok valami érdekeset, ami kiveri a fejemből a cédulát meg a rajta álló nevet, de a papír sarkai szinte átszúrják a bőröm a zsebem alatt, bárhogy egyengetem.

Egy őszi osztálykiránduláson ült le mellém a buszon. Senki más nem akart velem párban lenni, mert tudták, hogy hányós vagyok, de Gréta azt mondta, hozott nekem kemény savanyúcukrot, az jó lesz rosszullét ellen, meg hallgathatunk zenét az új MP3 lejátszóján, az majd eltereli a figyelmem. A választ meg se várva huppant le a koszos plüss ülésre, előkotorta a hímzett farmerdzsekije zsebéből a fülhallgatókat, nekem adta a jobbat, ő bedugta a balt, és mire a busz elhagyta a falu vége táblát, már sztereóban énekeltük, hogy „Ilyenek voltunk”.

Utána folyton együtt lógtunk, dolgozatok előtt egymás izzadt tenyerét szorongattuk a pad alatt, a suli-bulikban egy ritmusra lóbáltuk a lábunkat a félretolt asztalokon ülve. Mikor nem kértek fel a srácok, Gréta megnyugtatott, hogy amúgy is hülyék, nem érdemes velük foglalkozni. Mindig mindenre volt megoldása, mintha az egész élet egy buli lenne, pedig én már akkor is tudtam, hogy nem az. Engem szigorúan neveltek, kemény munkára, nyaranta hosszú heteken át dolgoztam az MP3-ért meg a hímzett farmerdzsekiért, ami neki csak úgy járt, ahogy később a belvárosi albérlet is.

Eszembe jut az egyetem, és erősödik a szúrás a zsebemnél. Ő bölcsésznek ment, engem jogra adtak a szüleim, hogy majd továbbvigyem az irodát. Akkor kezdett először papolni a függetlenségről, a mérgező családi minták felülírásáról, meg csupa olyan baromságról, amivel az elkényeztetett gyerekek bonyolítják az elviselhetetlenül könnyű életüket. A kedvenc témája a feminizmus lett. Egyszer a koleszban meglátta, hogy Bence zoknijait párosítom, és egy hisztériás roham közepette kioktatott, hogy ezzel én is hozzájárulok a nőket elnyomó rendszer fenntartásához. Eleinte azt hittem, viccel, de a jobb szeme tikkelése elárulta, hogy nem. Szólni sem tudtam, csak álltam a fehérneműs fiók felett bambán.

Mikor a Fordulat után otthagytam a szüleim irodáját, és elfogadtam az állást a Hivatalban, már meg sem lepődtem a reakcióján. Te komolyan az elnyomóknak akarsz dolgozni, kérdezte szinte ordítva, én meg életemben először keményen visszaszóltam, hogy a kurva életbe, hát nem veszed észre, hogy pont te akarsz engem elnyomni a hülye álomvilágoddal?! A legrosszabbat akkor még nem is tudtam.

Azt csak tegnap mondta el egy kávézóban, még csak nem is suttogva, bárki meghallhatta. Nyakig belekeveredett a Női Ellenállásba, pedig könyörögve kértem, hogy csak ott ne akarjon világmegváltani. Döbbenten bámultam rá, ő zavartan szétkeverte a szív alakú fahéj szórást a kávéhabján, és azt mondta, mindegy, semmi kedve veszekedni, hagyjuk is a munkát.

Hagytam. Nem beszéltem arról, hogy benn külön ügyosztályuk van, hogy az előléptetésemmel én is oda kerültem, hogy válsághelyzet van, mindenki gyanús, és a hülyeségei rám is bajt hozhatnak, nem mondtam semmit, mert úgysem értené. És már nem is akarom, hogy értse.

Beérek az irodába, fogad a főnök. Leültet a bársonyfotelbe, nem mond semmit, csak vár. Reszkető kézzel előhúzom a cédulát, csak egy papír, csak egy papír, mondogatom magamban, de már nem csak a zsebemnél érzem a szúrást, hanem a mellkasomban is, valahol egészen mélyen, és annyira fáj, hogy kiejtem a kezemből. Már nem érzek semmit.

Bak Zsófia
fotó: Hegedűs Ákos/morpho

25. szövetségeseik elárulói – A Pokol legmélyebb, kilencedik körében befagyott tó található, amelyet a középen álló Lucifer denevérszárnyainak csapásai fagyaszt. A bűnösök nagy tömegben a tó jegébe fagyva szenvednek, ahogy maga Lucifer is. Nagy tömegben, arccal felfelé a tóba fagyva bűnhődnek, vannak akik szorosan egymáshoz simulva miközben, egyik a másik koponyáját rágja.